Biblia

bible
 

Patruzeci de oameni diferiți: văcari, păstori, pescari, politicieni, prinți, poeți, filozofi, oameni de stat, profeți, preoți, vameși și doctori, care au trăit de-a lungul a aproape două milenii, au scris 66 de cărți diferite pe teme legate de istorie, poezie, profeție, scrisori, proverbe, parabole, alegorii și rugăciuni. 

Acești scriitori diferiți, care au acoperit culturi și tradiții variate, au scris din țări diferite, separate de sute de mile, care se extindeau pe două continente. Nu există niciun dezacord și nicio urmă de incoerență. Și totuși, aceste scrieri conțin un singur sistem de doctrine, un singur plan de mântuire, un singur cod moral, o singură regulă a credinței și o singură poveste de dragoste și răscumpărare.
Despărțiți de sute de mile și răsfirați în decursul secolelor, 40 de autori diferiți, atât bărbați, cât și femei, au scris din Siria, Arabia, Italia, Grecia, din deșertul Sinai, pustia din Iudea, peștera-închisoare din Roma, de pe insula Patmos, din palatele din muntele Sion și Susa, de lângă râurile Babilon și de pe malurile Chedarului. Cum au putut ei oare concepe o astfel de unitate și coeziune în gândire?

S-ar fi putut, oare, ca atât de mulți scriitori, proveniți din atâtea culturi, să conceapă o înșelăciune comună? Este greu de imaginat, iar această logică mă determină să mă încred în scrierile lor și să cred că ceea ce au zis și au înregistrat, a fost inspirat de Dumnezeu pentru binele omenirii.
A fost testată de-a lungul a douăzeci de secole. Istoria nu consemnează nicio persoană și nicio societate care să fi încercat vreodată să-i aducă îmbunătățiri. Nicio fărâmă de dovezi arheologice nu a contrazis-o încă, ci doar i-a făcut de rușine pe cei care și-au bătut joc de ea. Cu cât o citesc mai mult, cu atât o cred mai mult.

Oamenii de știință care se îndoiesc de ea nu-i pot dovedi nicio eroare. Din contră, Biblia a demonstrat deja fiecare descoperire științifică. Oamenii de știință au comis nenumărate erori. Până acum, câteva sute de ani în urmă au crezut că pământul era plat. Prin 1890 un mare tehnician a spus: „Bunul simț îți spune că, dacă s-ar construi un vehicul fără cai care să meargă cu 50 de mile pe oră, șoferul nu ar putea să mai respire.” Nu cu mult timp în urmă, tensiunea mare era tratată prin drenarea de sânge din pacient.

În Noul Testament, întâlnim de nouăzeci de ori îndemnul să credem ceea ce este scris pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu și se va împlini.
Isus a dovedit Scripturile. Nașterea, viața, moartea și învierea Lui, dar și învățăturile și minunile făcute au fost prevestite mai dinainte, cu sute de ani mai devreme, în Scripturi.

Tot ceea ce a făcut Hristos a dovedit că Scripturile sunt Cuvântul lui Dumnezeu – promisiunile lui Dumnezeu, și că, dacă cineva le crede și se bazează pe ele, Dumnezeu le va împlini. Acesta este un motiv foarte bun pentru a crede Biblia, în special, dacă e să-l comparăm cu confuzia, concluziile schimbătoare și dilemele fără sfârșit ale celor care resping adevărul Bibliei.

Bunul simț mă îndeamnă să mă încred în Isus și să am încredere în creștinii buni și fideli din fiecare generație de la Hristos încoace. Prudența mă determină să cred Biblia.

(T.L. Osborn)

imagine folosita cu licenta de la shutterstock.com

2 gânduri despre “Biblia”

 1. Si eu sunt credincios si apreciez entuziasmul tau.
  Totusi fraza:”Nu există niciun dezacord și nicio urmă de incoerență.” nu este chiar adevarata.

  Considerand multele traduceri si interpretari la pilde vechi de mii de ani nu este totdeauna coerent mesajul. Pe de alta parte eu cred ca Biblia nu se contrazice dar are neconcordante.

  Eu cred ca Biblia nu este o carte stiintifica care sa explice universul si logica materiala a lumii acesteia. Asa se face ca unii au luat texte poetice si le-au intepretat ca manual de astronomie, biologie, geografie. Stiinta contrazice oamenii care intepreteaza gresit dar nu Biblia. De aceea Biblia trebuie vazuta ca o harta catre cer nu carte de geografie. Cand poveste ce s-a intamplat pe pamant o face in mare parte dpdv a poporului Israel si din punctul de vedere a acestui popor.

  Mai este obiceiul de a lua versete si a explica fel si fel de lucruri din lumea aceasta, uneori si jumate de verset. Nu este o practiva normala. Luam pilde si explicam zeci de sensuri cand colo pilda vrea sa transmita o singura idee.

   
 2. Biblia ar trebui citita macar o singura data in viata indiferent ca esti credincios practicant, pasiv sau chiar ateu. Este o carte de capatai la care sa te raportezi in fapte si gandiri. Este o carte plina cu pilde si invataturi necesare dezvoltarii unui om normal. Sa citesti biblia nu inseamna sa te indoctrinezi ci sa devii mai bun, mai intelept, mai ingaduitor.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>